søndag den 29. april 2012

Montering...

Jeg har i den sidste uge klippet 6 viskestykker, 3 tørklæder og et gulvtæppe af væven - tilbage står så monteringen - suk.

Jeg kender en væver, der principielt ikke sætter noget nyt på væven, før dét, der er taget af, er monteret. En sådan viljestyrke har jeg ikke - jeg synes det er så meget sjovere at lave trend til et nyt projekt end at færdiggøre noget, som jeg egentlig mest synes, jeg er færdig med. Og der er da også kommet ny trend på to af de tre tomme væve; men jeg er altså også i gang med at sømme gulvtæppet - og viskestykkerne er blevet zigzag'get til en start.

tirsdag den 24. april 2012

Gulvtæppe i hør og papirgarn

Planlægning fylder en del, når man har flere væve med forskellige muligheder.

Jeg har den store damaskvæv oppe, fordi jeg skulle væve damask-dækkeservietter - og så skulle jeg lige væve noget, der krævede 10 skafter (det kunne være klaret på 135'eren) - men så skulle jeg bagefter væve gulvtæpper (og det skal være på 150'eren, der har forstærket slagbord og frembindingskæppe) - og bagefter skal jeg nok væve et forsøg på efterligning af Andreas Möllers tørklæder (og det kræver 12 skafter - eller damask, så der skal jeg også bruge den store væv) - og jeg skal nok også have vævet et par duge i fuld bredde, mens jeg har den store væv oppe. Men så vil jeg altså også have 135'eren sat op, så der kan blive plads til lænestolen i stuen igen.  Hvor har man det dog svært, når man har så mange muligheder....

Nå, lige nu er det gulvtæppe nr. 1: hør og papirgarn - og det er fint, synes jeg.

mandag den 16. april 2012

Tørklæder i panama og lærred

En opsætning, som har måttet vente længe på at blive realiseret: jeg kan se på opskriften, at jeg har dateret den april 2006. Den blev til i huj og hast efter en inspirerende aften med Jette Flemming i foråret 2006, hvor jeg faldt for nogle smukke, farvestrålende stoffer fra et væveprojekt i Tanzania (så vidt jeg husker).

Jeg tænkte, at de måtte kunne transformeres til tørklæder med en tynd bomuld i trenden - det kunne de, men resultatet blev nu ikke helt som forventet. Jeg tror ikke, jeg nogensinde tidligere har vævet så megen prøvevævning - forskellige farver, kvaliteter, islætstæthed, kombinationer af trampemønster osv. - altsammen uden at finde det helt rigtige udtryk. Nå, man kan ikke finde guld hver gang.

Til venstre en ren lærredsvævning med kobberfarvet silke - til højre en kombination af lærred og panama, som giver et drejlsagtigt præg. Islættet er her en tynd uld/silke.

   

søndag den 8. april 2012

Hvergarn

Jeg har haft svært ved at tage mig sammen til at væve på denne opsætning - har i den forbindelse opfundet et nyt ord: pligtvævning.

Jeg kæmpede mig sidste år gennem en tilsvarende opsætning til en god ven, som manglede stof til sin folkedanserdragt og svor, at det gjorde jeg aldrig mere. Men jeg tog fejl: der manglede en lille meter stof for at dragten kunne sys....

Så jeg tog en dyb indånding og lavede en ny trend. 1.240 tråde sort, entrådet hør (med de fornøjelser det giver i trenden) - 10 skafter og 10 tramper = 100 knuder - 4 skytter at holde styr på og en tramperapport, der strækker sig over 56 trit. Tung at træde og med et skel, der kunne være bedre trods ihærdig justering.

Da først det indledende arbejde var gjort, kunne jeg dog glæde mig over trendens længde: 3 meter - hvoraf kun 1½ skulle væves. Og der blev klippet ned i dag!