søndag den 11. januar 2015

Væve-maraton

Forbered jer på et maraton-indlæg. Jeg har været på en uges kursus på Skals med Winnie Poulsen med fokus på brugstekstiler - og det er værd at skrive om.

Vi var 13 vævere, og Winnie havde forberedt 13 opsætninger; vi startede mandag med at lave trend og sætte væve op - og sluttede fredag med efterbehandling, men så blev der også vævet fra tidlig morgen til sen aften.

Jeg kom hjem med kufferten fuld af væveprøver og har nusset om dem de sidste par dage, så nu kan de præsenteres:

Grydelapper i cord - trenden er cottolin og elastotvist, islættet klude og hør. Jeg har ikke tidligere gidet væve med klude; men det var nu faktisk rigtig sjovt!
 

 
Kraftige håndklæder vævet i kipper i dobbelt bredde - bemærk den fine panama-kant. Materialet er bomuldsbouclé, bomuld og hør.


Lærredsstof til beklædning eller puder. Trenden er bomuld 16/2, islættet i den nederste del af prøven er hør - i den øverste uld.


Jakkestof med farveeffekt. Opbindingen er lærred, materialet er uldbouclé og entrådet uld. Prøven er vasket i maskine i 30 minutter ved 40 grader (ikke uldprogram).


Et håndklæde i den anden ende af skalaen: tyndt og lækkert. Er tænkt til at kunne tage med i taske/kuffert, fordi det næsten intet fylder - men alligevel har fylde. Materialet er hør og elastisk bomuld; bindingen er lærred, hvor det elastiske bomuld flotterer og giver stoffet fylde, fordi det trækker sig lidt sammen.


En virkelig fin ting: håndklæder i farveeffekt. Hør og bomuld i både trend og islæt giver den fine struktur - håber man kan fornemme den på billedet.

 
Jakkestof - lærredsudgaven af Prince of Wales-tern. Materialet er uld 6/1.
Den store prøve er dekateret; den lille prøve øverst til venstre er vasket i maskine 30 minutter ved 40 grader (ikke uldprogram) - og den er meget blød og lækker.


En karklud i vaffelvævning (på blot 5 skafter). Materialet er cottolin. Vi havde meget grin af at sidde den sidste aften og sømme vores karklude op i hånden, så de kunne være klar til udstilling den næste dag.


En dug i lærred vævet i dobbelt bredde. Materialet er i både trend og islæt lintow og bomuld.


Silkestof til beklædning eller tørklæder. Opbindingen er lærred, og trenden er silke 120/2. Det er saftsuseme tyndt... Islættet er forskellige silkegarner, bourettesilke og en meget tynd entrådet uld (den hvide del nederst på den store prøve).


De fleste vævere har sikkert prøvet at få forslag fra rationelt tænkende (mænd) om at væve mere end ét tørklæde ad gangen. Når man sætter 30 cm op til tørklæde på en 150 cm bred væv - hvorfor så ikke væve 3-4-5 stykker? Fjols, tænker jeg så.
Men nu har jeg faktisk prøvet at væve to tørklæder på én gang! Ikke ved siden af hinanden, men oveni hinanden.

Sådan ser det ud på væven. De hvide tråde er skilletråde, som trækkes ud efterfølgende.- og sådan ser det ud efter filtning. Sjovt, ikke?

 
 
Jakkestof i satiné (det havde jeg ikke hørt om tidligere, men det er en slags crepe-binding).
Trenden er merinould og silke; islættet er i bunden hvid silke, øverst den grønne uld og i midten samme blanding som i trenden.
Stoffet er dekateret 1 time.


Tørklæde i drejl. Trenden er silke med 20% viscose, islættet er morbærsilke.

 
Det var 13 prøver - og så fik jeg til overflod lov at væve trendresten på silkeopsætningen, så der blev et fint tørklæde.
Sikke en start på et nyt væveår :-)

6 kommentarer:

 1. Avundsvärt att delta i en sådan kurs. Tack att du viser oss alla denna spännande teknikprovar.
  Med hälsningar
  maliz

  SvarSlet
 2. Hvor er det dog nogle spändende prover, sökte på farveeffekt og havnede her. Meget inspirerande pröver, og gode kommentarer. Tak!

  SvarSlet
 3. Hej Mette. Meget inspirerende og spændende blog og mange smukke eksempler fra kurset på Skals. Jeg har forelsket mig i håndklæderne i bomuld og hør med farveeffekt, og vil høre, om du vil ulejlige dig med at sende opskriften til mig, eller evt. henvise til et navn på opskriften eller et sted, hvor jeg kan finde det.
  På forhånd tak.
  Janne Creste

  SvarSlet
  Svar
  1. Hej Janne. Det var sjovt! Jeg har netop gjort klar til den samme opsætning i vævestuen i Auning. Jeg faldt også pladask for vævningen, så den har været i tankerne længe - nu bliver det. Du kan finde opskriften på håndklæderne i farveeffekt i Vävmagasinet nr. 3/2015.

   Slet
  2. Hej Mette
   Tak for hurtigt svar og information. Jeg har bestilt bladet og glæder mig til at starte projektet op. Jeg var selv på et af Winnie's marathonkurser på Skals i efteråret 2015. Fantastisk inspirerende og lærerigt, så nu glæder jeg mig til at væve et andet af Winnie's projekter.

   Slet