søndag den 28. februar 2016

Hovedlin !

Kvinderne i vores middelaldertossede familie skal have nye hovedlin - tørklæder - til den kommende sæson.

Trenden skal være en tynd entrådet hør og bindingen gåseøje med mulighed for spidskipper eller lærred, hvis en af os skulle beslutte sig for det.

Men islættet? Ja, da det er hoved-lin burde det nok holdes helt i hør, men man kan jo også forsøge at vigte sig med silke?

Nedenstående muligheder blev afprøvet. 
Nederst forvævningen med blåt garn for at afsløre eventuelle sølle eller kamfejl. Dem var der heldigvis ikke nogen af, så videre med en hvid to-trådet silke. Den er da fin! 
Derefter følger samme islæt som trend: halvbleget hør 20/1; OK men her er mønstret ikke så tydeligt..... 

Jeg ejer en skat af håndspundet hørgarn, og det vil da være passende til middelalderbrug, synes jeg, så det blev prøve nr. 3. Det er samme nøgle, der er vævet med, så farveskiftet kommer tilfældigt. Det er vist det jeg vil bruge til mit eget hovedlin.

Et forsøg med bourettesilke faldt ikke heldigt ud. Garnet var for tykt og dertil så ujævnt, at gåseøjet helt forsvinder.

Endelig et par forsøg med farvet silke. Først en bleg grøn spolet sammen med en tynd hvid silke - og til slut den grønne alene, og det er garnet for tyndt til. Gåseøjnene bliver helt flade, men jeg kunne eventuelt spole to grønne sammen, hvis der skal lidt kulør på et af hovedlinene.


Jeg satser på, at mindst en af mine lidt pyntesyge døtre hopper ombord i et hovedlin med silkeislæt, så jeg begyndte med det islæt, og jeg er godt tilfreds med kombinationen af den glatte, blanke silke og den lidt ujævne hør, som giver struktur til stoffet.


2 kommentarer:

  1. Dette blir et nydelig stoff! Hvordan har man det på?

    SvarSlet
    Svar
    1. Tak Charlotte :-)
      Der er mange forskellige måder at sætte hovedlinet på - du kan se nogle af dem på dette foto fra Københavns Middelalder Marked: https://picasaweb.google.com/lh/photo/pZJTOu0CfRHZrJ9Iqm5z9Zme9vYcNUDRUoHcja8KDWs?feat=directlink

      Slet