søndag den 5. maj 2019

Middelalderhåndklæder

Så blev det langt om længe middelalderhåndklædernes tur. Såvel middelalderpuder som silketørklæder er flået af væven og smidt i stakken til montering - ny trend!

Jeg har været heldig at kunne købet et parti bleget, håndspundet hør (også brugt i middelalderpuderne), som jeg synes var godt anvendt i disse håndklæder, og de sidste rester af Växbos halvblegede hør 12/1 fra VÄV2017 rakte - næsten - til en trend på 13 meter; håndklæderne blev lidt smallere end beregnet, men en OK bredde på 56 cm.

Jeg har tidligere vævet håndklæder inspireret af middelalderlige malerier - typisk fra Italien, Frankrig, Tyskland, Nederlandene; men jeg havde besluttet mig til denne gang at forsøge at finde danske, middelalderlige illustrationer af håndklæder. Det var en spændende 'skattejagt', hvor jeg fandt, hvad jeg skulle bruge i de middelalderlige kirkers kalkmalerier.

De første to håndklæder er fra Reerslev Kirke ved Hedehusene på Sjælland  

Første kalkmaleri er fra fremstillingen for Pilatus, som næsten altid er god for et håndklæde, her hænger det på en pind mellem Pilatus og tjeneren med vaskefadet; andet fra Jesus, der vasker disciplenes fødder før nadveren - han har håndklædet svøbt om livet.
Jeg er så gammel, at jeg har fået terpet bibelhistorie ind i min skoletid, og det er lidt sjovt at genopdage den efter 50 år :-)
Kalkmalerierne er virkelig ikke særlig tydelige, så der er rige muligheder for fortolkning af stribe-kombinationer. 


Nr. 3 blev påbegyndt 1. maj. Selv om jeg kan min bibelhistorie, så er jeg socialist, og jeg synes, rød var den rette farve til striberne på denne dag.
Langt, langt den overvejende del af håndklæder fra middelalderen var hvide - vævet i ubleget hør - eller forsynet med blå striber. Og jeg tror helt ærligt, at dette kalkmaleri fra Tuse Kirke ved Holbæk på Sjælland er et resultat af, at der udelukkende er anvendt sort/grå og brun/rød farve til kalkmalerierne her. Men trods alt: et håndklæde med røde striber! Vævere vil jo også hurtigt falde over den kunstneriske frihed ved at lave frynserne røde i den hvide trend! Her er håndklædet foldet om et bælte, så det fungerer som forklæde.

  

Og nr. 4 er fra Vraa Kirke ved Hjørring; motivet er igen fodvasken skærtorsdag, håndklædet hænger rundt om Jesu skuldre: 3 striber med mellemrum hele håndklædet igennem.


Ingen kommentarer:

Send en kommentar