lørdag den 22. august 2020

Gulvtæpper

 - i beskeden størrelse.

Jeg er netop hjemvendt fra endnu en pragtfuld uge på Skals; denne gang med gulvtæpper som tema og Merete Erbou Laurent som lærer. For nogle år siden var jeg på besøg på Meretes værksted og så hendes smukke tæpper - så da muligheden for at blive undervist af hende bød sig, tøvede jeg ikke med at tilmelde mig.

Merete væver meget i Taqueté - det er ikke min favoritteknik. Det vil sige: jeg synes, det er flotte resultater, men en kamp at væve det: at jonglere med 2-3 skytter og dobbelttrampning er ikke en disciplin, jeg mestrer særlig godt. Ikke desto mindre: det skulle have en chance - måske kunne jeg blive bedre?

De forskellige opsætninger blev fordelt mellem deltagerne, og jeg startede med en sammenbundet dobbeltvævning: én trend i papirgarn og én i rubco ('gummigarn').  Forventningen var, at de to materialer - det elastiske rubco og det absolut uelastiske papirgarn - ville arte sig meget forskelligt under vævningen, så en dobbelt bagbom var ønskelig.

Skals har en veludstyret vævestue, men ingen væv med dobbelt bagbom. Hvad gør man så? Meretes fantastiske forslag var at bomme de to trende på hver sin væv! 'Her er jo væve nok.' Som sagt så gjort: vi satte to væve 'ryg mod ryg' og lod rubco-trenden gå den modsatte vej om strækbommen og derefter slå følge med papirgarnet gennem søller og kam. Jeg har aldrig prøvet noget lignende - men det fungerede upåklageligt.

Billedet herunder er taget fra væven med rubco-trenden, som jo kun lagde bagbom og strækbom til opsætningen; papirgarnstrenden blev bommet på sædvanlig vis på væven, vi ser hen imod.


Papirgarnet væver i 2/2-kipper, og rubco'en i lærred. Tanken med kombinationen er, at indvæve et skridsikkert underlag til papirgarnstæppet, som er noget levende på et glat gulv. Til højre herunder ses den færdige prøve.


En anden ting, som jeg heller aldrig havde prøvet før, var at væve rya, og det blev der også rådet bod på.  Trenden er sisal i flere gule nuancer, og jeg valgte et gult papirgarn til islæt. Det hvide garn er en tyk, filtet uld, som gjorde, at der ikke skulle bindes tusindvis af ryaknuder for at få en prøve af en rimelig størrelse. Min prøve er vævet i 4 kvadrater, som har hvert sit gule supplement til den hvide uld: hør, rubco, papirgarn og uld. En håndvævet følekasse :-)


Og så nåede jeg til Taqueté'en. Det var i forvejen en varm dag, men panden blev lige en tak mere svedig under den vævning. - tænker, at prøven er god at få forstand af:
Starten af vævningen er nederst i billedet herunder.
Jeg havde forventet, at det gule garn blot ville være synligt som en bred kant - ikke at det ville skinne så tydeligt igennem fra bunden af vævningen. Det er dels for markant en farve til bund, dels har jeg ikke fået slået tæt nok sammen.
Gul blev udskiftet med blåt - men det er nu heller ikke godt, så ud med det orange garn. 
Inden jeg nåede så vidt, havde jeg fået vævet så meget ind i kanten, at den yderste venstre trendtråd sprang. 
Sidste kombination med sort i kant og bund og blå og grå striber er fin, synes jeg. Men så blev jeg opmærksom på, at det sorte garn ikke helt dækkede de to andre i kanten. Det skulle det jo, så i stedet for at lægge seneste skytte øverst, skulle jeg lægge den under de to andre skytter, når jeg lagde den fra mig.
Dyb indånding: Trampe 1 og 5 med gråt, læg papirgarnet smukt i kanten, ikke trække så meget sammen, sørg for at banke godt sammen, hold styr på skytterne: den grå skal lægges under den sorte - og nu til næste islæt med blåt garn på trampe 1 og 4.....
Er der noget at sige til, at jeg synes, Taqueté er vanskeligt?


Det her var til gengæld en sjov og hurtig opsætning: tykt gummigarn i en stram panama.


En ny gang Taqueté - denne gang en uldtrend (lækkert Åklegarn) på fire partier. Uldgarnet var nemmere at arbejde med end Taqueté-opsætningen i papirgarn, men....


Til slut en opsætning med det tykke filtede uld i trenden! 30 trendtråde skulle der til i en kam 10/10.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar