onsdag den 30. maj 2012

Dækkeservietter i taqueté

- mer' taqueté.

Efter en inspirerende eftermiddag med Jette Flemming hos Østvendsyssels Vævekreds har jeg fået øjnene op for taqueté - bl.a. havde JF mange flotte væveprøver med, som vi vist alle fik lyst til at afprøve.

Dækkeservietterne blev sat op på 120'eren i vævestuen i Auning, og de har været længe undervejs.... Jeg plejer faktisk sjældent at lave søllefejl, men det gjorde jeg da så rigeligt denne gang. Efterfølgende var kanterne ikke helt gode - jeg har entrådet hør i trenden, så det blev suppleret med en lille lærredskant i 40/2, og i aften kom jeg så langt om længe i gang med egentlig vævning.


Jeg synes, det er en sød opsætning - men jeg er da bange for, at jeg ikke når gennem de 10 meter, der er sat op. Dobbelt-trampning og tre skytter at holde rede på - njarh..... nu får vi se.

torsdag den 24. maj 2012

Middelalder-håndklæder

Vi er historie-tosser i min familie - blandt andet er en fast del af vores sommerferie Middelalderdage på Voergaard Slot i uge 29. Ikke blot som besøgende; vi bor der i vores eget middelaldertelt - går klædt i middelaldertøj, spiser kål, flæsk og vandgrød - og har det noget så dejligt :-)

Udstyret vokser år for år, og i år er vi nået til håndklæderne. Ud fra middelalderlige malerier og enkelte håndklæder, som har overlevet mere end 500 år, kan man se, at rigtige middelalder-håndklæder er lange - hvide med blå striber - og har frynser!






















Bortset fra avancerede damask-vævede håndklæder er stort set alle øvrige vævede i diamant-kipper, og selv om jeg har mulighed for at væve damask, så valgte jeg nu kipperen.

Her er første håndklæde på vej, trend og islæt er en kraftig entrådet hør.




torsdag den 17. maj 2012

Tørklæder med taqueté-striber

Inge-Lise i vores vævestue har netop haft en flot viskestykke-opsætning med sorte striber på den ene side og hvide på den anden, som gav mig stor lyst til at prøve noget tilsvarende i tørklæder.

Da jeg ikke gider væve 8 ens tørklæder, skifter jeg af og til farvestriberne ud - første tørklæde fik rustfarvede striber i begge lag; derefter blev underlagets farvede tråde erstattet med karrygul (og efterfølgende en ren gul, en gul/limegrøn, en ren lime og en lime/turkis kombination - farverne er desværre ikke særligt gode på billederne).

Fascinerende væveteknik (som - har jeg lært - slet ikke er taqueté, men "han": en gammel kinesisk væveteknik).



lørdag den 12. maj 2012

Viskestykkestropper

For et par dage siden nåede jeg så langt med monteringen af mine drejlsviskestykker, at jeg kunne konstatere, at jeg ikke havde bånd til stropperne. Det gav mig heldigvis en undskyldning for at væve i stedet for at sy.

Jeg synes, det er hyggeligt at væve på vævespjæld, men når det skal være lidt effektivt, så sætter jeg op til bånd på skaftevæven: kører trend på bagbommen, søller og binder frem. Opbinding til lærred - ingen kam og intet slagbord. Det fungerer som en båndvæv, blot tramper jeg jo skellet op i stedet for at sidde og fumle med søllerne.

Det er så effektivt, at jeg hurtigt blev færdig med 4 meter bånd - hvilket jo bragte mig tilbage til udgangspunktet: monteringen....

lørdag den 5. maj 2012

Undskyld!

- jeg var ikke begejstret for disse tørklæder, da de sad på væven.

Og jeg vil gerne give dem en undskyldning: jeg er faktisk blevet rigtig glad for dem, efter de har fået den nødvendige efterbehandling. 

Det gyldne i midten er vævet i ren lærred, og det er der jo ikke meget spræl i, men de to i siderne har nu fået præcis det drejlsagtige udtryk, jeg håbede på.

- måske jeg en gang lærer at lave en fornuftig prøvevævning, klippe ned, efterbehandle og vurdere resultatet, før jeg arbejder mig gennem trenden?