lørdag den 24. januar 2015

Viskestykker i gåseøje

En gammel kending i nye klæder. Jeg tror ikke, jeg nogensinde bliver træt af at væve viskestykker - eller gåseøje.

Opsætningen her er noget mere farvestrålende end de tidligere stribede opsærninger, men det synes jeg, jeg trængte til nytårsdag, da den kom på væven.

Og så er opsætningen genstand for en verdenspremiere: jeg plejer med hiv og sving at kunne væve to ens viskestykker; så skal der et andet islætsgarn - en anden islætsfarve - en anden stribning til. Men her har jeg vævet otte ens viskestykker! Jeg havde egentlig tænkt mig, at de to og to skulle have haft et par tværstriber i én af mønsterfarverne; men det gik jeg fra - syntes de var så fine med kun den ene stribning.


Opsætningen blev klippet ned i dag - og så skal der jo efterfølgende væves bånd til stropper. Og i morgen skal trendbordet vist frem.

lørdag den 17. januar 2015

Dækkeservietter i lærred og panama

2014 sluttede med to opsætninger herhjemme, som var lidt drøje at komme igennem: damaskdugen i 150 cm bredde og olmerdugspuderne med 24 islæt/cm, så jeg har nydt at få nogle enkle opsætninger på vævene.

Den lille væv står med en hørtrend til dobbelte dækkeservietter, og opsætningen arter sig fint - dog er jeg lidt bange for, om der er for lange flotteringer.....  Det bliver spændende at få dem vasket og se, hvordan deres endelige form bliver.

søndag den 11. januar 2015

Væve-maraton

Forbered jer på et maraton-indlæg. Jeg har været på en uges kursus på Skals med Winnie Poulsen med fokus på brugstekstiler - og det er værd at skrive om.

Vi var 13 vævere, og Winnie havde forberedt 13 opsætninger; vi startede mandag med at lave trend og sætte væve op - og sluttede fredag med efterbehandling, men så blev der også vævet fra tidlig morgen til sen aften.

Jeg kom hjem med kufferten fuld af væveprøver og har nusset om dem de sidste par dage, så nu kan de præsenteres:

Grydelapper i cord - trenden er cottolin og elastotvist, islættet klude og hør. Jeg har ikke tidligere gidet væve med klude; men det var nu faktisk rigtig sjovt!
 

 
Kraftige håndklæder vævet i kipper i dobbelt bredde - bemærk den fine panama-kant. Materialet er bomuldsbouclé, bomuld og hør.


Lærredsstof til beklædning eller puder. Trenden er bomuld 16/2, islættet i den nederste del af prøven er hør - i den øverste uld.


Jakkestof med farveeffekt. Opbindingen er lærred, materialet er uldbouclé og entrådet uld. Prøven er vasket i maskine i 30 minutter ved 40 grader (ikke uldprogram).


Et håndklæde i den anden ende af skalaen: tyndt og lækkert. Er tænkt til at kunne tage med i taske/kuffert, fordi det næsten intet fylder - men alligevel har fylde. Materialet er hør og elastisk bomuld; bindingen er lærred, hvor det elastiske bomuld flotterer og giver stoffet fylde, fordi det trækker sig lidt sammen.


En virkelig fin ting: håndklæder i farveeffekt. Hør og bomuld i både trend og islæt giver den fine struktur - håber man kan fornemme den på billedet.

 
Jakkestof - lærredsudgaven af Prince of Wales-tern. Materialet er uld 6/1.
Den store prøve er dekateret; den lille prøve øverst til venstre er vasket i maskine 30 minutter ved 40 grader (ikke uldprogram) - og den er meget blød og lækker.


En karklud i vaffelvævning (på blot 5 skafter). Materialet er cottolin. Vi havde meget grin af at sidde den sidste aften og sømme vores karklude op i hånden, så de kunne være klar til udstilling den næste dag.


En dug i lærred vævet i dobbelt bredde. Materialet er i både trend og islæt lintow og bomuld.


Silkestof til beklædning eller tørklæder. Opbindingen er lærred, og trenden er silke 120/2. Det er saftsuseme tyndt... Islættet er forskellige silkegarner, bourettesilke og en meget tynd entrådet uld (den hvide del nederst på den store prøve).


De fleste vævere har sikkert prøvet at få forslag fra rationelt tænkende (mænd) om at væve mere end ét tørklæde ad gangen. Når man sætter 30 cm op til tørklæde på en 150 cm bred væv - hvorfor så ikke væve 3-4-5 stykker? Fjols, tænker jeg så.
Men nu har jeg faktisk prøvet at væve to tørklæder på én gang! Ikke ved siden af hinanden, men oveni hinanden.

Sådan ser det ud på væven. De hvide tråde er skilletråde, som trækkes ud efterfølgende.- og sådan ser det ud efter filtning. Sjovt, ikke?

 
 
Jakkestof i satiné (det havde jeg ikke hørt om tidligere, men det er en slags crepe-binding).
Trenden er merinould og silke; islættet er i bunden hvid silke, øverst den grønne uld og i midten samme blanding som i trenden.
Stoffet er dekateret 1 time.


Tørklæde i drejl. Trenden er silke med 20% viscose, islættet er morbærsilke.

 
Det var 13 prøver - og så fik jeg til overflod lov at væve trendresten på silkeopsætningen, så der blev et fint tørklæde.
Sikke en start på et nyt væveår :-)

torsdag den 1. januar 2015

A Day in the Life of Looms

Også i år har Meg på Unravelling opfordret vævere til at vise deres væve frem på nytårsdag. Jeg er glad for ved selvsyn at kunne konstatere, at der er mange vævere, der har mange flere væve end jeg - tag selv et kig på Unravelling.

Den lille væv har sin faste plads og er altid i gang; en opsætning til dobbelte dækkeservietter er netop kommet fra start.
Væven - en Glimåkra Standard 100 cm - gjorde sin entré for knap 4 år siden og blev indkøbt fordi den netop kunne være i et ledigt hjørne. Den har i overflod en dragrustning på 13 skafter, som jeg endnu ikke har taget i anvendelse - men måske 2015 skal være året, hvor den bliver prøvet af?

 
Den store damaskvæv blev forvist fra spisestuen lige inden jul og står nu i gangen og venter på at komme på loftet.
 
 
 
Og så snart julen var overstået, blev 135'eren fragtet ned fra loftet og fik pladsen i spisestuen. I dag fik den trend til viskestykker.

 

I vævestuen i Auning har jeg 120'eren i min Glimåkra-familie, og her nærmer opsætningen med dobbelte dækkeservietter sig sin afslutning.